Aleksis Kiven koulu

Vuonna 1934 valmistunut Aleksis Kiven peruskoulu oli valmistuessaan Pohjoismaiden suurin kansakoulu ja pitkään modernin koulurakennuksen esikuva. Koulurakennus sijaitsee Porvoonkadulla Helsingin Kalliossa. Aleksis Kiven peruskoulu on yhtenäinen peruskoulu, jossa on luokat 1-9. Oppilaita koulussa on yli 500. Koulussa on 3. ja 7. luokalta alkavat kuvataideluokat, joille oppilaat valitaan soveltuvuuskokeella. 

Aleksis Kiven koulun korjauksen valaistussuunnittelu alkoi jo loppuvuodesta 2017. Sähkösuunnittelusta vastannut SHS Insinööritoimisto lähestyi useita maahantuojia ja valmistajia ja kävi läpi eri vaihtoehtoja Helsingin kaupungin, arkkitehdin sekä museoviraston kanssa. M-Light Oy valaisimet valikoituivat lopulta vaihtoehdoksi tähän merkittävään hankkeeseen. Korjauksessa sekä valaistuksessa pyrittiin huomioimaan rakennuksen arkkitehtoninen ja historiallinen arvo, ja tavoitteena oli palauttaa alkuperäistä 1930-luvun tyyliä. Kohde on yksi museoviraston merkittävimpiä suojelukohteita.

Merkittävin valaistuskokonaisuus kohteessa oli Delia –tuoteperhe. Delia 3 LED 500mm, Delia 4 LED 650mm, Delia 5 LED 900mm pinta-asennettavat ja ripustettavat mallit.

Rinnalla käytettiin myös vastaavantyylistä Omega –tuoteperhettä. Omega 2 ja Omega 3 LED käytettiin pinta-asennettavana, ripustettavana kuin PIR-tunnistimien kanssa.

Nämä tuoteperheet vastasivat kokonaisuudessaan yli 1000 valaisinta. Kokonaisuudessa M-Light toimitti kohteeseen yli 1800 valaisinta.

Koulun peruskorjaus käynnistyi tammikuussa 2019 ja valmistui kesällä 2021. Kohteen sähkötyöt urakoi Bravida Finland Oy ja kohteen sähkösuunnittelusta vastasi SHS Insinööritoimisto. Peruskorjaus oli mittava projekti. Pelkästään sähköurakassa uusittiin kokonaisuudessaan sähkö- ja heikkovirtajärjestelmät, mukaan lukien tietoliikenneverkko, audiovisuaaliset, tiedotus- ja näyttöjärjestelmät sekä kulunvalvonta- ja turvajärjestelmät. Tavoitteena oli erityisesti edistää nykyaikaisen tieto- ja viestintäteknologian käyttöä opetuksessa uuden opetussuunnitelman mukaisesti. 

 

Aleksis Kiven koulun Rehtori Tiina Hieta kertoo, että ovat olleet erittäin tyytyväisiä uuten valaistukseen.

 

Pääset tutustumaan Delia valaisimiin tästä linkistä.

Tutustu myös